Για όσους επιμένουν στα Windows XP

Πριν ξεκινήσουμε, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι πρέπει να ξεφορτωθείτετα Windows XP. Είναι κατανοητό ότι μπορεί κάποιος να τα έχει βολευτεί και για δικούς του λόγους να μη θέλει να προχωρήσει σε αναβάθμιση, όμως

το γεγονός ότι πλέον το λειτουργικό αυτό δεν υποστηρίζεται επίσημα από τηMicrosoft σημαίνει ότι όσοι το χρησιμοποιούν ρισκάρουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ασφάλεια του συστήματός τους. Αν πάντως θέλετε ή πρέπει πάση θυσία να χρησιμοποιήσετε XP το προσεχές διάστημα, σας παρουσιάζουμε μερικές ενέργειες, οι οποίες δεν πρόκειται μεν να καταστήσουν το σύστημά σας 100% ασφαλές, όμως σίγουρα θα μειώσουν τους κινδύνους στους οποίους είστε εκτεθειμένοι.

Κρατάτε συνεχώς backup

Το backup [αντίγραφο ασφαλείας] αποτελεί προτεινόμενη ενέργεια ανεξαρτήτως παλαιότητας λειτουργικού συστήματος, όμως σε αυτή την περίπτωση η χρησιμότητά του είναι μεγαλύτερη, ενώ η εκτέλεσή του θα πρέπει να είναι κατά πολύ συχνότερη. Σε ό,τι αφορά τα αρχεία σας, προτείνουμε να τα μεταφέρετε άμεσα σε κάποιον εξωτερικό σκληρό δίσκο. Όσο για τα προγράμματά σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τοNinite, προκειμένου να τα προμηθεύεστε online εύκολα, χωρίς τον κίνδυνο εγκατάστασης adware.

 

Διατηρήστε το antivirus και τα προγράμματά σας ενημερωμένα

Ακούγεται προφανές, όμως σε ένα εκτεθειμένο σύστημα είναι ακόμη πιο σημαντικό να διατηρείτε το πρόγραμμα antivirus που χρησιμοποιείτε ενημερωμένο με τα πιο πρόσφατα virus definitions, ενώ αν υπάρχει καινούρια έκδοση του ίδιου του προγράμματος θα πρέπει επίσης να προχωράτε άμεσα σε εγκατάστασή της. Το ίδιο ισχύει και για τα προγράμματα που χρησιμοποιείτε στον υπολογιστή σας γενικότερα, γιατί πολλές από τις ενημερωμένες εκδόσεις τους καλύπτουν πιθανές τρύπες ασφαλείας των προηγούμενων.

 

Μη χρησιμοποιείτε τον Internet Explorer

Δεν αναφερόμαστε τόσο στην κακή φήμη που έχει αποκτήσει ο browser της Microsoft, που την οδήγησε στο να παρουσιάσει έναν νέο, με διαφορετικό όνομα [Microsoft Edge], αλλά στο γεγονός ότι στα XP οInternet Explorer έχει σταματήσει να ανανεώνεται εδώ και πολύ καιρό, έχοντας μείνει στην έκδοση 8. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο επικίνδυνη είναι η χρήση του, ειδικά αν συνυπολογίσουμε ότι έτσι κι αλλιώς ο Explorer δεν θεωρείται “απόρθητος”. Προτείνουμε τη χρήση του Chrome ή του Firefox, που εξακολουθούν να δέχονται ενημερωμένες εκδόσεις στα XP.

Αφαιρέστε Adobe Flash, Java και Reader

Τα Flash, Java και Reader της Adobe αποτελούν γνωστό στόχο διαδικτυακών επιθέσεων, λόγω της ευρέως διαδεδομένης χρήσης τους. Αν και η χρησιμότητά τους είναι αδιαμφισβήτητη, πλέον είναι εφικτή η απεγκατάστασή τους, λόγω της ολοένα αυξανόμενης χρήσης του HTML 5, ενώ στην περίπτωση του Adobe Reader υπάρχουν πολλές δωρεάν εναλλακτικές λύσεις.

Ελέγχετε πάντα τα USΒ drives που συνδέετε

Μία ακόμη προφανής συμβουλή, που όμως εδώ λαμβάνει μεγαλύτερη βαρύτητα λόγω του μειωμένου ποσοστού ασφάλειας. Το φαινόμενο του malware που μεταδίδεται μέσω συσκευών αποθήκευσης USB δεν είναι σπάνιο, οπότε αφαιρέστε τη δυνατότητα για autorun [αυτόματη εκτέλεση] του περιεχομένου των USB drives και σκανάρετέ το με το πρόγραμμα antivirus που διαθέτετε. Ένα καλό εργαλείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για μεγαλύτερη ασφάλεια είναι το USB Immunizer από τα BitDefender Labs, το οποίο αυτοματοποιεί την όλη διαδικασία.

Χρησιμοποιήστε limited account

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των προβλημάτων ασφαλείας που μπορεί να προκύψουν στα Windows XP και όχι μόνο, μπορεί να αποφευχθούν μέσω της αφαίρεσης των Admin rights [δικαιωμάτων διαχείρισης] από τον λογαριασμό σας. Στην επιλογή τύπου λογαριασμού λοιπόν, που μπορείτε να βρείτε αν μπείτε στο Control Panel [Πίνακας Ελέγχου], στον τομέα User Accounts [Λογαριασμοί χρηστών], θα διαλέξετε Limited [Περιορισμένος λογαριασμός] και όχι Computer Administrator [Διαχειριστής υπολογιστή].

Χρησιμοποιήστε τα XP σε Virtual Machine

Ένας από τους λόγους για τους οποίους κάποιοι χρήστες δεν έχουν προχωρήσει ακόμα σε αναβάθμιση, είναι η ανάγκη χρήσης συγκεκριμένων προγραμμάτων, η καινούρια έκδοση των οποίων μπορεί να μην είναι διαθέσιμη στις νεότερες εκδόσεις των Windows. Ή μπορεί να είναι διαθέσιμη κι εκεί, αλλά να χρειάζεται εκ νέου αγορά της. Για αυτές λοιπόν τις περιπτώσεις, προτείνεται η εγκατάσταση μιας νεότερης έκδοσης των Windows και η χρήση ενός virtual machine, όπως το VirtualBox , ώστε να τρέχετε τα XP εικονικά από εκεί. Μέχρι πρόσφατα, μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε και το λεγόμενο “XP mode” στα Windows 7 και 8, όμως η πρόσφατη παύση της τεχνικής υποστήριξης για αυτό σημαίνει ότι καλό θα ήταν να μην το συμπεριλάβετε στις επιλογές σας. Περισσότερες λεπτομέρειες για τα virtual machines έχουμε αναφέρει στο προηγούμενο τεύχος, στο άρθρο περί δοκιμής νέου software με ασφάλεια μέσω virtual machines, ενώ και η επίσημη σελίδα του VirtualBox περιέχει τις σχετικές πληροφορίες. Σε γενικές γραμμές, κάνετε εγκατάσταση του VirtualBox και περάστε το λειτουργικό μέσω του αρχείου ISO που έχετε κατεβάσει ή και από το επίσημο DVD εγκατάστασης.

Κάτι ακόμη που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να αυξήσετε σε μεγάλο βαθμό την ασφάλεια του συστήματός σας είναι απλώς να αποσυνδεθείτε από το Internet, όμως κατανοούμε ότι αν πρόκειται για τον βασικό υπολογιστή σας δεν πρόκειται για ρεαλιστική λύση. Αυτό πάντως που έχουμε να προτείνουμε από την πλευρά μας για μία ακόμη φορά, είναι να αναβαθμίσετε το λειτουργικό σας το συντομότερο δυνατό. Αν το θέμα είναι οικονομικό, μία από τις λύσεις είναι και η μετάβαση σε κάποια δωρεάν διανομή του Linux, που μπορεί να σας λύσει τα χέρια για όσο διάστημα χρειαστεί να περάσει μέχρι την επόμενη αναβάθμισή σας.

Εργαλεία

Προγράμματα antivirus, BitDefender, USB Immunizer, VirtualBox

Δυνατότητες Ενίσχυση της ασφάλειας στα Windows XP

Δυσκολία, 5/10

Χρόνος 00:30:00

Προεκτάσεις

Ninite

USB Immunizer

VirtualBox

Απαιτήσεις Microsoft Windows XP

ΝΑΙ Αν δεν έχετε απεγκαταστήσει ακόμη τα Windows XP.

ΟΧΙ Αν έχετε προχωρήσει
σε επόμενη έκδοση του λειτουργικού της Microsoft.